Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Ayurveda ve Beslenme

 

Ayurveda’ya göre hayatımızın bir amacı vardır. Bu amaç Yaradan’ı (Kozmik Bilinç) tanımak, idrak etmektir. O’ nunla ilişkimizi anlamak tüm yaşamımızı kökünden etkileyecektir. Bu büyük amaca, yaşamımızın dört temel yönünü dengeleyerek ulaşabiliriz: görev veya doğru eylem olan dharma; maddi başarı veya zenginlik artha; olumlu arzu kama ve manevi kurtuluş moksha. Bunlara, hayatımızdaki dört büyük amaç veya kazanım olan, dört purusarthas denir.

 

Hayatın tüm bu yönlerinin temeli sağlıktır. Dharma’yı sürdürmek ve kendimize ve başkalarına karşı görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmek ancak sağlıklıysak mümkündür. Aynı şekilde, refah yaratmak ve eylemde başarıya ulaşmak için, iyi sağlık olmazsa olmazımızdır.

Yaratıcı ve olumlu arzuya sahip olmak için sağlıklı bir zihne ve bilince, sağlıklı bir bedene ve sağlıklı algıya ihtiyacımız vardır. (Arzu-kama bazen seks olarak tercüme edilir, soy ve aile hayatına atıfta bulunulur. Ancak gerçekte herhangi bir yaratıcı çalışmayı yaratan ve harekete geçiren şey aslında arzunun pozitif enerjisi veya gücüdür. Ve kastedilen de budur.) Ve moksha yani manevi kurtuluş, beden, zihin ve ruhun mükemmel uyumundan başka bir şey değildir. Bu nedenle, hayatta başarı ve tatmin olma olasılığının tamamı sağlığa bağlıdır.

 

Sağlıklı olma ve kalabilme halimizi devam ettirebilmemiz için iyi beslenme ve iyi alışkanlıkların 

günlük yaşamımızda yer alması çok önemlidir. Yoga ve nefes çalışmaları kuşkusuz sağlığımız için en kritik birkaç alışkanlığın başında gelir.

 

Ayurvedik Beslenme, sağlığımız, mutluluğumuz, neşemiz, algımız ve yaşam ile uyumumuz açısından müthiş önemlidir. Öğrendiklerimi, derlediklerimi sizlere Devaköy aracılığı ile iletmek hepimize şifa ve yol gösterici olsun.

 

Öğrendiklerimin ve yaptığım derlemelerin kaynağı; Ferhan Yüksel, Dr. Vasant Lad, Usha Lad

 

Figen Palanduz

Kasım 2022 

Fotograf: Ella Olsson