Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Photo by Nataliya Vaitkevich

Aradaki 7 Farkı Bulun!

 

Ayurveda, Modern Tıpla Aynı mı? Aykırı mı?  

Tıp doktoruyum. Ayurveda kelimesini ilk kez mezuniyet yılım sonrası, yani 1987’de duymuştum. Yurtdışında okuyan bir arkadaşımın aldığı dersler arasındaydı. Bana nabızdan tanı koyma vs anlattığında,bir iki uygulamayı da üstümde yapınca sanırım ilk çarpılıp kalmam da o yıllara denk gelir. Sonra uzun yıllar sadece belleğimde ad ve merak olarak kalmaya da devam etmişti. Ta ki bir iyi bilenden ders almaya karar verene kadar. Siz ona kısaca FY diyebilirsiniz. Dersleri dinledikçe kafamın önce karışıp, sonra netleştiğini açıkça söyleyebilirim. Ayurveda nedir diye sorarsanız, bilinen tanımı dışında şunu derim: Koruyucu hekimliğin dibidir!

 

Çok kısaca koruyucu hekimlik; bir hastalığın oluşmasındaki kişisel, çevresel ve dönemsel bozulmaları gözlemleyerek, hastalığın oluşmasını, oluşursa da hafif ve geçici süreç izlemesini sağlama çabalarıdır diyebiliriz. Şöyle örnek vereyim; X kişi sürekli tuzlu ve ağır gıdalar tüketiyor, sürekli atıl bir yaşamı tercih ediyor, yoğun sigara tüketiyor ise, bu kişinin ileride kalp damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa, başka kişilere göre daha fazla yakalanma olasılığının olduğunu öngörebiliriz .Buna göre de kişinin örneğin bir kalp krizi geçirmesini engellemek üzere tıbbi olarak ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri ile müdahale ederiz. Bunun için de önce kişinin detaylı bir özyaşam öyküsünü dinler, alışkanlıklarını, nasıl yaşadığını dinler bir takım tetkik ve belki görüntüleme yöntemleri ile, olası kalp krizi riskini istatistik veriye dökebiliriz. Sonrasında da belki ilaç belki günlük değişikliklerle kişiyi izlemeye alıp durumu gözleriz. Böylelikle X’in hastalanmasını,hastalanırsa bir sekel bırakmasını ya da yaşam kaybını  engellemeye çalışırız. Tüm bunlar yolunda gitmez ise artık X bir kardiyolog ya da kalp damar cerrahının önüne gelecektir. Peki  size bu süreç acaba hiç tanıdık geldi mi?? Bir Ayurveda danışmanı ya da hekimi sizce önüne gelen danışanla ne yapmaktadır?

 

Ayurveda, modern tıptan ayrı ya da aykırı bir şey değildir. Tamamen benzer ve kardeştir. Modern Batılı tıp daha fazla kanıta dayalı sistem yani tetkik görüntüleme vb üzerinden gider. Daha fazla medikasyon ve müdahale ile tedaviyi dener. Ayurveda da bu noktalara getirmeden kişinin kendi içindeki yaşam gücünü aktive edip yanlışlarını düzelterek hastalığı engellemeye çalışır. Ya da hastalığın ilk evrelerinde  ilerlemeden tedavisini sağlamaya çalışır. Genetik hastalıklar her ikisinin de tedavide zorlandığı alanlardır. Yine örnek vereyim;bir onkocerrah önüne gelen barsağı tıkanmış kolon kanseri hastasını opere eder ve sonrası tedaviye gönderir. Bir ayurvedist o kişinin önüne geldiği anda iyi bir danışmanlıkla ileride olabilecek hastalık risklerini en başından düzeltmeye, bozulan sistemi onarmaya çalışır. Cerrahın önüne gitmesini sağlamak için bir takım düzenlemeler ve terapiler yapar. Ama eğer hastalık anadan babadan alınan genlerle ortaya çıkma eğiliminde ise buna iki taraf da bir şey yapamayabilir.

 

Ben her iki yandanım. Ne diplomasını taşıdığım alanı, ne de yürekten bağlı olduğum alanı birbirinden ayırırım. Kardeşlik bir tarafın elindeki azaldığında öbüründen vermektir.Biri yorulduğunda öbürünün desteklemesidir. Nedeni çözmediğiniz her şey dönüp dolaşıp önünüze yine gelecektir. Denge her iki kefeye eşit taş koymakla sağlanır. Yoksa düşersiniz o köprüden. Başlıktaki soruya dönüyorum; ben bulamadım.Dil farklı, yol aynı.İçinizdeki sen’i korumak için bilginin “bir” olduğu da ..

 

Tıbbın atası Hipokrat’ın iki sözü ile bitirmek isterim.

“Önce söz,sonra ot,sonra bıçak“

“Hastalıklar için iki şeyi alışkanlık haline getir,yardım et veya en azından zararlı olanı yapma“

                      

Dr Ferah Temiz 

Şubat 2021 

Fotograf: Nataliya Vaitkevich