Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Ekadashi

 

Bir Ekadashi Gününde..

 

Ayurvedanın sihirli kelimelerinden olan “Ekadashi”yi, güne uyumlu bir metin olarak yeniden hatırlayalım istedik. Keyifli uygulamalar…

 

Ekadashi orucu, ay döngüsü ile bağlantılıdır. “Ekadashi” on bir anlamına gelir. Ekadashi ay döngüsünün 11. gününde tutulur ve bu nedenle ayda iki kez, 15 günde bir tutulabilir. Ayurveda’da bugün yediklerinizin 3-4 gün içinde zihninizi ve bedeninizi etkileyeceğine inanılır. Yani ay döngüsünün 11. gününde oruç tutarsanız, o gün tükettiğiniz meyve ya da süt, döngünün 14-15. gününde vücudunuzu etkiler. Bu dolunay veya yeni ay gününe denk gelir.

 

Hayatın üç gunası (nitelik) vardır:

Satva – Saflık ve iyilik hali. Bu nitelik bizi ayakta tutar, karmamızı gerçekleştirmemiz ve sorumluluklarımızı yerine getirmemiz için bize enerji verir. Taze meyve, sebze, süt, pirinç gibi Prana’sı (hayat enerjisi) yüksek besinler tüketmek hayat enerjimizi yükseltir.

 

Rajas – Tutku ve enerji modu. Soğan, sarımsak veya kırmızı et gibi keskin yiyecekler rajası artırır.

 

Tamas – Cehalet, donukluk ve hareketsizlik modu. Bu tür yiyecekleri tüketmek uyuşukluğa, tembelliğe ve karanlık hissetmeye yol açar. İşlenmiş gıdalar, abur cuburlar, konserve ve dondurulmuş gıdalar taması arttırır.

 

Tükettiğimiz her gıdanın zihnimiz üzerinde bir etkisi vardır. Gördüğümüz, yediğimiz ve yaptığımız her şeyin zihin ve beden üzerinde farklı bir etkisi oluşur. Yaşadığımız herşey satvik, rajasik veya tamasik özelliklere sahiptir. Dolunay veya yeni ay günlerinde enerjilerin rajas ve tamas özellikler tarafından yönetildiğine inanılır. Sağlığı korumak, enerjimizi yüksek tutmak için hayatımızda Satva’yı (saflık ve iyilik) yüksek tutmalıyız. Ay döngüsünün 11. gününde oruç tutup sadece Satvik yiyecekleri yeriz ki orucun Satvik etkisi 3-4 gün sonra vücudumuzda etkisini gösterecektir. Böylece ay döngüsünün 15. gününde çevremizdeki rajasik ve tamasik nitelikleri hissetme olasılığımız azalır.

 

Bu nedenle Rajas ve Tamas nitelikleri beni tembel, açgözlü ve yorgun hissettirdiğinde – sadece satvik yiyecekleri tüketerek kendimi daha iyi hissedebilirim. Ekadashi zamanlarında oruç tutarsak kendimizi daha iyi, enerjik hissedecek ve enerjilerden etkilenmeden hayatımıza devam edebileceğiz.

 

Hatice Kapudere 

21 Eylül 2022

Fotograf: VD Photography