Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Dhanvantari

 

Manevi, içsel çalışmalar semboller kullanır, sembollerin ardındaki en derindeki mânâ aranır. 

Tüm sıfatları içinde barındıran kozmik zekanın soyut bir sıfatı, kuvveti, somuta indirilerek, farklı öğretilerde de, çeşitli şekil, suret ve sembollerle tasvir edilir. Manevi Hint öğretisinde de kozmik zekanın soyut nitelikleri, güçleri çeşitli şekil ve suretler birçok tanrı ve tanrıçalar şeklinde somutlaştırılır. (Hanuman, Sarasvati, Dhanvantari vb).

Dhanvantari-at-Ayurveda-expo

Dhanvantari, ayurveda tanrısıdır. Ayurveda ile ilgili bir bilgi paylaşılırken, ayurvedik masaj, karışım vb.işlemler yapılırken, geleneksel öğretide, Dhanvantari  mantrası söylenir. Mantralar, özel ses titreşim, ritmi olan zihni arındırıcı, şifalandırıcı Sanskrit dilinde ilahilerdir.

 

Tanrıların ilki olan Dhanvantari’ yi içimdeki Öz’le selamlarım. Varoluşun bilgisini aktaran tüm tanrılara selam olsun. Ki onlar; insanların içinden geçtiği yaşlılık, acı, ölüm ve korkuyu ortadan kaldırırlar. Tüm bunları ortadan kaldırmak için elinde özün özü nektarı(amrita içkisi) tutan Vişnu’nun reenkarnasyonu olan Dhanvantari ye selam olsun.

 

Dhanvantari’ nin ortaya çıkışı ile ilgili birçok meselden biri de şöyledir. Bulanık okyanus, milky ocean, samsara okyanusu, iyi ve kötü nitelikli ışıklı varlıklar, devalar ve asuralar, tarafından alt üst edilmiştir. Cennetteki Vasuki adlı yılan okyanusu karıştırma işine talip olur ve kendini sarsılmaz, sağlam bir şekilde duran Sumeyra dağına sabitler. Sumeyra dağına bağlı  Vasuki, okyanusu karıştırmaya başlar, karıştırdıkça önce zehirler ortaya çıkar. Bu zehir o kadar güçlüdür ki, tüm dünyayı yok edebilecek güçtedir. Siva bu zehri yutmaya gönüllü olur, ancak zehri yutmaz boğazına kadar başında tutar. Vasuki karıştırmaya devam ettikçe zehirden sonra şifacı insanlar, her bir parçası değerli olan hindistan cevizi ağacı, beyaz fil, beyaz inek, ay, Lakshmi ortaya çıkar. Binlerce yıl karıştırıldıktan sonra Ayurveda’nın doğuşunu simgeleyen bir kolunda simyacının havanı, birinde Ayurveda metinleri, birinde ölümsüzlük içkisi Amrita ve insan soyunu kutsayan Dhanvantari ortaya çıkar.

 

Hikâye şöyle yorumlanabilir . Samsara okyanusundaki dalgalanma, zihindeki iyi kötü düşünceleri, Sumeyra dağı, değişmez, gerçek hakikat bilgisini, Vasuki, farkındalığı (kundalini) temsil eder. Sarsılmaz, değişmez hakikate bağlanarak arınma gerçekleşir. Manevi öğreti önce karanlığı ortaya çıkartır, huzursuzluk yaratır, bu hikayedeki zehirdir, zehri yutar sindirirsen, zihindeki dalgalanmalar, acılar devam eder. Bu zehirle ortaya çıkan huzursuzluklarla yüzleşir, dengeye ulaşırsan manevi öğretinin şifalandırıcı gücünün yansımasını ortaya çıkarabilir, bu yetiyi de tüm evrenin yararına sunabilirsin.

 

Tüm öğretmenlerime saygı ile…

 

Nimet Agah 

Mart 2021

Fotograf: Suzy Hazelwood