Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Photo by Victoria Bowers: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-bay-leaves-on-a-spoon-10487772/

Defne

Romalılar ve Yunanlılar savaş ve spor zaferlerin de defne yapraklarından yapılan çelenkleri taç olarak kullanırlardı.

Romalılar ayrıca defne yaprağının insanları yıldırım çarpmasına karşı koruyucu olduğuna inanır ve fırtınalı havalarda yanlarında birer defne dalı bulundururlardı.

Defne, Anadolu’dan köken almış ve başta Akdeniz ülkeleri olmak üzere dünyanın benzer ekolojilerine uyum sağlamıştır. Türkiye başta olmak üzere Akdeniz ülkelerinde hem kültür hem de doğal plantasyonlarda defne üretimi yapılmaktadır Türkiye dünya kuru defne yaprağı üretiminin yaklaşık %90’ ını gerçekleştirmektedir.

Defnenin yaprakları daha çok baharat ve uçucu yağ meyvelerinden ise daha çok sabit yağ elde etmek için faydalanılmaktadır. Bu yağdan Hatay ve Muğla yörelerinde sabun (ghar) üretilir.

Defne sabunu bilhassa cilt ve saç bakımında çok tercih edilir. Ayrıca temizlik ürünlerinde ve dondurulmuş gıdalara koruyucu olarak katılır.

Defne tipik bir Akdeniz bitkisidir. Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçen iklim bölgelerine çok iyi uyum sağlamıştır.

Sıcağa çok dayanıklı olmakla birlikte soğuğa oldukça duyarlıdır.

Defne toplama mevsimi yaz ve güz aylarıdır. Defnenin ekonomik olarak değerlendirilen kısımları yaprakları (Folium Lauri) ve meyveleri (Fructus Lauri)’ dir.

Defne tohumundan elde edilen yağ konsantrasyon ve odaklanma sağlar. Canlandırıcı bir aromaya ihtiyaç duyduğunuz da yağının kokusunu içinize çekebilirsiniz.

Saçlar üzerinde de canlandırıcı ve uyarıcı bir etkisi vardır. Defne tohumu yağını hem vücudunuza ve hem de saçınıza rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Vücut için cildinize uyumlu olan susam yağı, hindistan cevizi ya da tatlı badem yağı içerisine birkaç damla defne tohumu yağı ekleyerek vücudunuza masaj yapabilirsiniz.

Saçınız için ise eşit miktarda zeytinyağı ve tatlı badem yağının içerisine birkaç damla defne tohumu yağı, lavanta yağı ve biberiye ekleyerek canlandırıcı bir bakım yağı edebilirsiniz.

Uçucu yağ kullanımı hassas bir konudur. Bu nedenle 30 ml sabit yağ içerisine toplamda en fazla 6 damla uçucu yağ ekleyin.

 

Sema Kırlıoğlu

Kasım 2020

Fotograf: Victoria Bowers