Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Ayurveda

Ayurveda farkındalığını artırır; kendini tanımanı sağlar; varsa sorunlarına doğal çözümler getirir. Ama benim için daha da özel bir yanı herkesi, herşeyi daha da kabule geçmeni sağlar.

 

Mesela toprak elementi fazla olan biri yani Kapha; daha sakindir, daha durağandır, daha az konuşur. Kapha bir eşiniz ya da çocuğunuz varsa onu sosyalleştirmek için boşuna ugraşmayın; yalnız olmayı sever o. Ya da Vata (yani hava elementi fazla) bir arkadaşınız var; o hep endişeli olacak, havadan nem kapacak, herşey onu daha çok etkileyecek. Ya da Pitta (ateş elementi fazla) duygularını ifade etmek için her fırsatı kullanacak. (Benim gibi😜)

 

Şimdi herkes duygularını ifade etsin istiyoruz bazı kişisel gelişim çalışmalarında. Kapha ya bunu yaptıramazsınız; ancak çok yakınlarına, çocukluktan bu yana görüştüğü arkadaşlarına anlatır duygularını. Bunlar normal hallerimiz ayurveda da; prakriti diyoruz. Yani parmak izi gibi, göz rengi gibi. Bunların aşırılıkları hastalık yapıyor ya da doğan gibi davranmıyorsan.

 

Örneğin Vata nın masa başı iş yapması, 8 saat oturması çok zor. Konsantrasyon süresi en fazla 2-3 saat, zorlarsan böyle bir iş için çok mutsuz olur. Ya da kapha masa başı iş sever 8-10 saat bilgisayar başında çalışabilir ama onun da süresi 18 saate çıkarsa; aşırı kaçarsa insanlardan bu da toprak elementini aşırı artırır bünyede ve sorun başlayabilir.

 

Ayurveda hepimizin çok farklı olduğunu, biricik ve tek olduğunu anlatıyor. Bir kendini tanıma, anlama yolculuğu. Yolculuğumuzu kolaylaştırıyor ve daha da eşsizleştiriyor.

 

Hatice Kapudere 

Ocak 2023

Fotograf: fauxels