Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Devi

 

देवी 

Devī

*

Devī, ilâhî olanın dişi formunu temsil eder. Tanrıçadır. Tanrıça kavramı çok yönlüdür. Sayısız isimle tanınır, birçok biçimde kişileştirilir ve birbirinden farklı yöntemle ibadet edilir. Örneğin Devī Lakṣmī, servet, talih ve refah; Sarasvatī, sanat, bilgelik ve öğrenme; Pārvatī aşk, bereket ve bağlılık; Durgā, güç tanrıçasıdır. Kāli, Devī’nin kızgın halidir.

*

Devī, Sanskrit dilinde parlamak anlamına gelen “div” kökünden gelir. Devi Śakti’dir, “kozmik enerji”dir. Tanrı Śiva’nın tinsel ve tarihsel yoldaşıdır. Tüm yaratımın arkasındaki güçtür, ilâhedir. Yaratılmış şeylerin hepsi, yer-gökte varlıkların ve mahlûkatların tümüdür.  Bütün âlemdir. Doğa Ana’dır.

*

Devī altı ana işlevi aracılığıyla gözlemlenebilir. İlki, dünyanın dengesini tehdit eden şeytani güçleri yok eden kozmik bir güçtür. Evreni yaratır, yok eder ve yeniden yaratır. Sonra, nazik ve ışıltılı formunda, nimet, servet, talih ve başarının zarif bağışçısı olarak çıkar karşımıza. Üçüncü tezahüründe, kahraman bir sevgili olarak dünyaya gelir. Maddesel âlemde kadınlar için ilham verici örnek kişilikler sunar. Devī dördüncü olarak köylerin, kasabaların ve kabile halkının yerel koruyucusu olarak görülür. Beşinci ve altıncı yönlerinde devi yarı ilâhî olarak temsil edilebilir. Yeryüzünde doğan, ancak derin ruhsal ve diğer sözlü güçlere sahip kadın azizlere yansır.

*

Devī’ye genellikle ‘Mā’ da denir. Bunun temel nedeni, tüm evreni yaratma ve besleme konusundaki annelik içgüdüsüdür. Dişil güç, sevgi ve şefkatle doludur. Bir annenin çocuğunu her koşulda sevmesi gibi Devī de evreni çocuğu gibi sever. Sunduğu şey, koşulsuz sevgiden başka bir şey değildir. Bir annenin çocuğunu kendi vücudunda taşıyıp beslemesi gibi Devī de tüm dünyayı kucaklar, sarmalar besler. Aynı zamanda kontrol eder. Gerekmeyen her şeyi ortadan kaldırarak ilâhî dengeyi muhafaza eder. Her ilâhîyatın, her varlığın ve her zerrenin enerji verici kuvvetidir. Bütün evren Devī Mā’nın tezahürüdür.

 

Didem GitaDevi Bilge 

Aralık 2020 

Fotograf: Anna Tarazevich