Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Photo by Alina Vilchenko

Neden Arınırız?

 

Arınma: Temizlenme, saf, arı, katışıksız olma durumudur. Bedenimiz muhteşem bir mekanizmadır ve kendisini temizleme, onarma, yenileme, dengede tutma potansiyeline sahiptir. 

Peki öyleyse neden arınalım?

Diğer soru neden kirleniriz, arınma ihtiyacı hissederiz?

Ayurveda’ya göre doğal halimiz sağlıklı ve mutluluk içinde olmaktır. Ve Ayurveda nasıl sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam süreceğimizin yolları gösteren 5 bin yıllık kadim bir bilimdir. Bilim ötesidir, kadim öğretidir.

İnsan modern yaşamla doğadan uzaklaştırıldı, beton içinde, uzun saatler oturarak, hazır, paketli gıdaları alelacele tüketerek, yüksek strese maruz kalarak dengesi bozuldu.

Yediğimiz besinler kimyasallar, koruyucular, katkı maddeleriyle ve tarım zehirleriyle kirletildi. 

Soluduğumuz hava, içtiğimiz su, giydiğimiz kıyafetler, makyaj malzemeleri, parfümler vb. hepsi üzerimizde toksik yük bırakıyor. 

Gıda endüstrisi yedikçe yiyeceğimiz, doyma hissini körelten yüksek yağ- tuz- şeker kombinasyonuyla yeme bağımlılığına zemin hazırlıyor. Reklamlar çocuklara fast food ve gazlı-şekerli içeceklere yönlendiriyor.

Yemeğe pek çok anlam yüklüyoruz, üzülünce, öfkeIenince, mutlu olunca, sevgi isteyince yiyoruz. Ve tabiki bunları sindiremiyoruz. Ayurveda ”Ne yediğin değil nasıl sindirdiğin önemlidir.” der. Böyle bakınca elimiz kolumuz bağlı, suç bizim dışımızda ki pek çok şeyde gibi görünse de tabii ki öyle değil. Bu kolaya kaçmak ve konfor alanında yaşamak ve eylemsizlik ve atalettir.

Duygularda toksiktir, keder, öfke, haset, kıskançlık vb. gibi duygular bize kendimizle ilgili mesajlar taşır. Görmezden gelip saklandığında, bastırıldığında, sağlıklı ifade edilmediğinde toksik hale gelirler.

Zihin de düşünce üretir, görevi budur. Zihinsel olarak da arınmak gerekir. Çünkü zihnimiz duygularla bağlantılıdır ve düşünceler duyguları doğurur.

Düşüncelerimiz genellikle olumsuzdur ve olumsuzluk bilinçaltına ulaşır, (kollektif ve bireysel bilinçaltı ile birleşir) tetiklenmeler sonucu pek çok problemle baş etmeye çalışan şaşkın, sersem ve mutsuz insanlara dönüşürüz. Bütün bunlar için arınma çok önemli çünkü parçalara bölünüyoruz, kendimizden, bedenimizden kopuk yaşıyoruz. Arındığımızda, hem bedensel hem ruhsal olarak sağlıklı duruma geliyoruz. Düşüncelerimizi düzenliyoruz, duygularımızı sağlıklı yaşıyoruz tepkisellikten yanıt vermeye evriliyoruz.

Sağlıklı beden daha berrak bir zihin ve duygusal olarak tatmin olmuş psikolojisi rahatlamış bir insan, bütün bir insan haline geliyoruz. Bunun için elimizde çok güzel araçlar var,  birleştiren bütünleştiren Ayurveda ve Yoga var.

Toksik yüklerden arınmak  için bu dönem çok uygun, Ayurveda bu toksinlere “AMA” diyor.  “AMA” bütün hastalıkların ve yaşlılığın sebebi olarak görülüyor. Arınmada  yaptığımız şey  “AMA” yı bedenimizden uzaklaştırmak.

 

Nasıl Yapalım?

Doğanın ritmi ve döngüsü ile doğa ile uyumlanarak. Kışın uyku, uyuşukluk, atalet, içe dönme, kilo alma, yağlanma dönemindeyiz. Kışın diyet yapılması kesinlikle uygun değildir.   Ayurveda’ ya göre tıpkı dağın başındaki karlar gibi “KAPHA” birikiyor. İlkbahara geldiğimizde kışın uykusunu, ağırlığını, ataletini atarak bedenimiz yeniye bahara hazırlanıyor .

Baharda bu karlar eridiğinde gribal enfeksiyonlar, nezle vs. mukus bedenden atılmaya çalışıyor ve arınma ile bu mukusu bedenden sağlıklı bir şekilde hasta olmadan uzaklaştırmaya çalışıyoruz.

Yılda 2 kere arınıyoruz, yaz ve kış arınma için uygun değil fakat yazın sıcağın hararetini atmak için sonbaharda, kışın ağırlığını atmak için ilkbaharda arınma yapıyoruz.

Bedeni fabrika ayarlarına geri döndürmek, iyilik haline geri getirmek için yaparız. Çünkü gerçek doğal halimiz iyilik ve esenlik halidir. Bütünsel olarak arınıyoruz, çevresel, bedensel, duygusal ve zihinsel olarak.

Çevremizi temizliyor, evimizi arındırıyoruz. Bildiğimiz bahar temizliği, köşe bucak temizliyoruz. Fazlalıkları, gereksiz eşyaları, kırık çatlak olanları atmak, kullanmadıklarımızı  ihtiyaç sahiplerine dağıtmak, çekmeceleri, düzenlemek, lazım olursa diye tuttuklarımızı, kilo verince giyeriz diye sakladıklarımızdan kurtulmak gibi.

Duygusal olarak duyguların farkına varmak uygun şekilde salınımı yapmak, duygu regülasyonu yapmak, ifade etmek, kurban psikolojisinden çıkmak, baş edemediğimizde  destek almak gibi.

Ruhumuza iyi gelen yoga meditasyon, namaz, dua… Neyse ihtiyacın olan onu yapmak, şükretmek,  elindekilerin, sahip olduklarının kıymetini bilmek.

Bedensel olarak hayvansal gıda tüketmemek şekerden, undan uzak durmak. Meyveler besler, sebzeler arındırır. Bu nedenle önce sebzelerle besleniyoruz bir süre. Sebzelerin yerel, taze olması, ocak üstünde  (fırında değil, agni için) sotelenerek  pişirilmesi önemlidir.

Çim suyu, sebze suları, filizlenmiş tohumlar tüketilmeli. Bunların nasıl yapılacağı ile bilgilere,  Deva Köyü takip ederek ulaşabilirsiniz.

Çiğ kuruyemişleri lektinden arındırmak için bir gece önceden suda bekletmek, ayrıca   baklagilleri koruyan ve sindirim için zor olan fitik asiti uzaklaştırmak için baklagilleri 24-48 saat yoğurt suyuyla bekletmek, ıslatmak gerekir.

Yemeklerin taze pişmiş olması, yaparken meditasyon halinde, olumlu ruh haliyle yapmak, yemeğin önümüze gelene kadar nerelerden geçtiğini hatırlamak, emeği geçenlere kalpten teşekkür etmek çok önemlidir.

Yemek yemek meditasyondur, yerken sessiz sakin bir şekilde yemek, öfkeliyken, üzgünken  yemek yememek. Çünkü bunları da yiyorsun duyguları da yiyorsun ve sindiremiyorsun. Ayurveda; “Ne yediğin  değil neyi sindirdiğin önemlidir ” der.

Sabah erken kalkmak, gün doğmadan ve gün batarken yavru güneşe bakmak sirkadiyen ritim için gerekli.

Gece karanlıkta uyumak melatonin için önemli ve gece 23’ te yatakta olmak telefon-tablet vs. odanın dışına koymak gerekir.

Yürüyüş yapmak özellikle ilkbaharda çok önemlidir.

Sürekli enerjinizi emen, şikayet eden insanlarla aranıza mesafe koymak, zorunlu bir ilişki ise bu zor ve yıpratıcıdır ve sınır gereklidir. Tüm bunları yaparken kendine nazik ve şefkatli olmak süreci kolaylaştırır.

Zihnimizi temiz tutmak. Zihin düşünce üretir ve  her düşünceye takılmamak, yargıdan,  dogmadan, sabit fikirlilikten uzak olmak, sorgulamak, esnek olmak, körü körüne birine bir ideale bağlanmamak, zihin sağlığı açısından gereklidir. Rüya günlüğü tutmak meditasyon yapmak da arınmak için çok önemlidir. Teşekkürler.

 

Semiye Ontaş 

Nisan 2021 

Fotograf: Alina Vilchenko