Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Duhkha

 

Kadim Vedik öğretiler Duḥkha yani acıyı 3 kategoride inceler. Bunlara tri-tāpa-yātana denir.

 

  1. ādhyātmika: Bedensel acı ve zihinsel ıstıraptan kaynaklanan acılardır. Kalıtsal hastalıklar, körlük veya topallık gibi sakatlıklar ve sağlık kurallarının ihlalinden kaynaklanan rahatsızlıklar bunun altında sınıflandırılır. Bununla birlikte endişeler ve evhamlar, bağımlılık ve hoşnutsuzluktan kaynaklanan zihinsel acılar da bu gruba girer. Acının kaynağı kişinin ta kendisidir. Çözüm de yine kişiden gelecektir.

 

  1. ādhibhautika: Vahşi hayvanlar veya diğer canlı varlıkların neden olduğu acılardır. Bunlardan bazıları, kalıcı hastalıklara veya fiziksel engellere sebebiyet verebilir. Bu nedenle bu tür acılara katlanmak ve sebat etmek gerekir. Acılar içeriden değil dışarıdan gelir. Onun için bu tür acıların bazıları önlem alınarak önlenebilir. Ve çözüm dışarının desteği ve katılımı ile ortak bulunur.

 

  1. ādhidaivika: Daiva kelimesi zamanın, doğanın ve görünmeyen elin veya kaderin gücünü anlatır. Değişen mevsimlerin neden olduğu hastalıklar, su, ateş veya toprak gibi doğadaki element dengelerindeki baskın değişimlerin neden olduğu doğal afetler, kara büyüler ve yaşlılıktan kaynaklanan doğal sıkıntılar bu gruba aittir. Acılara sebep olan durumlar kontrol edilebilir, önlem alınabilir durumda değildir. Çözüm için yapılabilecek tek şey sabır ve teslimiyettir.

 

Om Śānti Śānti Śāntī

 

Didem GitaDevi Bilge 

Aralık 2020 

Fotograf: Julia Volk