Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Yugalar Hakkında

 

 

Hint mitolojisi ve kadim öğretilerine göre sonsuz yaşam dört döneme/çağa ayrılır. Öğretiler bu çağları Yuga olarak adlandırır ve sırasıyla Satya Yuga, Tretā Yuga, Dvāpara Yuga, Kali Yuga olarak sıralar. Dharma yani erdemler yasası da bu paralellikte dört ayağın üzerinde duran bir boğa ile tasvir edilir ve her bir yugada boğanın bir bacağını kaybettiği anlatılır.

 

İlk çağ, Satya Yuga insanlığın en iyi çağıdır. Hakikat çağı veya altın çağ olarak da geçer. Bu çağda suç yoktur. İnsanlar nazik ve arkadaş canlısıdır. Dinler yoktur ve vedalar tektir. Herkes bilgedir, nihai mutluluk halinde yaşar. Tarım veya madencilik yapılmamaktadır; çünkü toprak o kadar zengin ve verimlidir ki tüm bunları kendiliğinden verir. Hastalık yoktur, yaşam süresi uzundur. Evren Tanrılar tarafından yönetilir. Boğa bu çağda dört ayağının üzerinde tasvir edilir. Lord Viṣnu, Satya Yuga’da, Matsya (balık), Kūrma (kaplumbağa), Varāha (yaban domuzu) ve Narasiṃha (aslan kafalı insan) olarak tezahür eder.

 

İkinci çağ Tretā Yuga’dır. Çağın dörtte üçünü erdemler, dörtte birini günahlar oluşturur. Yani dharma’nın temsili boğa bir ayağını kaybetmiştir ve artık üç ayaklıdır. Bu çağda erdemlerin hâkimiyeti azalır. İmparatorlukların dünyayı fethetme arzusu savaşları başlatır. Her kral kendi krallığının zenginliğini ister. Bu istek açgözlülük oklarını doğurur ve imparatorluklar arası güç savaşlarının ortaya çıkmasına neden olur. İklimlerin dengesi bozulmaya başlar. Lord Viṣnu, bu çağda Vāmana (cüce tanrı), Paraśurāma ve Rāma olarak vücut bulur.

 

Üçüncü çağ Dvāpara Yuga’dır. Boğa artık iki bacaklıdır. Çağın dörtte ikisi erdemler, diğer dörtte ikisi ise günahlardır. Bu çağda insanların çoğu ataları kadar güçlü değildir. Erdemler ile terbiye edilmeleri gerekir. Hastalıklar insanlığı ele geçirmeye başlar. İnsanlığın cehaleti kavgaları da artırır. Vedalar bu çağda dörde ayrılır. Açgözlülük ve öfke büyük yıkımlara sebep olur. Büyük Hint destanı Mahābhārata bu çağa aittir. Lord Kṛṣṇa ve Buddha bu çağda yaşamış Lord Viṣnu enkarnasyonlarıdır.

 

Son çağ Kali Yuga, karanlık çağdır. İnsanlar dharma’yı takip etmez olur. Ataları gibi güçlü ve cesur olan çok az kişi kalır. Toplum değerlerini kaybeder. Artık insanlar yalancı ve iki yüzlüdür. Bilgi kaybolur, yazıtlar değerini yitirir. İnsanlar yasak ve zararlı yiyecekler tüketmeye başlar. Doğa kirlenmiştir. Besin ve su kıtlığı baş gösterir. İnsanlık sağlığını kaybeder. Şehvet ve arzu önlenemez boyutta artar ve yıkımların temel nedeni haline gelir. Çağın dörtte üçünü günahlar oluşturur. Boğa artık tek ayak üstünde durmaktadır. Öğrenciler öğretmene saygı göstermez olur. Kali Yuga, çağların en kötüsüdür. Purāṇalar çağın sonlarında Lord Viṣnu’nun son tezahürü Kalki’nin beyaz atı ve elinde tuttuğu ateş kılıcıyla gelerek erdemlerden uzaklaşmış, adharma’ya düşmüş bu çağı sonlandırıp Satya Yuga’yı tekrar başlatacağını anlatır.

 

Bu zamansız öğretileri aktaran ve değerini hatırlatan ustalarıma sonsuz hürmet ve minnetle…

Teşekkürler

 

Didem GitaDevi Bilge 

21 Haziran 2021

Fotograf: Towfiqu Barbhuiya